İstanbul Tıp Fakültesi’nin köklü ve zengin öğrenci kulüplerinin en yenilerinden İTF Bir(i)lik Kulübü olarak faaliyetlerimize 2019 yılında başladık. Kulübümüzü büyütmek için yeterli zamanı bulamamış olsak da şimdilik küçük çekirdek bir kadro olarak yolumuza devam ediyoruz. Lösemi vb. kök hücre nakil ihtiyacı olan hastaların ancak %25’lik bir kısmı aile içinden verici bulabilirken geri kalan hastalar uygun tedaviyi “Kök Hücre Bankaları”nda arıyor. Fakültemiz bünyesinde hizmet vermekte olan İstanbul Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankası KİBANK, hayatı tehdit eden ciddi hastalıklarda genetik olarak uygun bir kan kök hücre vericisi bulunmasını sağlayarak hastalara umut olmaya devam ediyor. Biz İTF Bir(i)lik Kulübü olarak çalışmalarımızı Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı ve KİBANK ile “birlik” içerisinde yürütüyoruz. Genel anlamda halkın yeteri kadar bilgi sahibi olmadığı kök hücre bağışçılığı hakkındaki önyargılarını kırarak toplumda bir farkındalık oluşturabilmek istiyoruz. Bunun için de başta İstanbul Tıp Fakültesi içerisinde olmak üzere çeşitli organizasyonlar düzenleyerek giderek daha büyük kitlelere ulaşmayı ve kök hücre bağışçılığı üzerine dikkat çekmeyi hedefliyoruz.
Bugüne kadar neler mi yaptık? Her yıl Eylül ayının 3. Cumartesisi kutlanan Dünya Donör Günü’nü hep birlikte okulumuz bahçesinde kutladık. Standımıza uğrayanlara kök hücre bağışçılığı hakkında bilgi verdik. Alp Şen Vakfı’nın İyilik Projesi kapsamında gerçekleştirdiği bir müzayedeye katıldık. Sene içerisinde farklı zamanlarda standlar açarak bilgilendirmeler yaptık. Çemberlitaş Anadolu Lisesi’ne giderek lise öğrencilerine küçük bir seminer verdik. Öğrencilerin sorularını yanıtladık. Çalışmalarımız ilerleyen dönemde de devam edecek.
Bizimle “birlik” içerisinde “bir ilik” olma arayışına devam edecek herkesi kulübümüze bekliyoruz 🙂
Sosyal Medya Hesaplarımız:
Instagram: https://www.instagram.com/itfbirilik/
Twitter: https://twitter.com/itfbirilik
AMAÇ
Hematopoetik kök hücre nakli ihtiyacı olan hastaların %25’i HLA doku grubu uyumlu aile içi (öncelikle kardeş) verici bulabilmektedir. Geri kalan hastalar HLA doku grubu uygun kök hücre nakil tedavi seçeneğini “Kök Hücre Bankaları” aracılığı ile bulmaya çalışmaktadırlar.
İstanbul Tıp Fakültesi kemik iliği bankası (KİBANK), hastalara HLA doku grubu uyumlu akraba dışı kök hücre temin edebilmek amacıyla 1998 yılında kurulmuştur. 2018 yılı sonunda 27015 gönüllü kök hücre bağışçısı ile 1998-2018 yılları arasında XX hastaya tedavi umudu olmuştur.
HLA doku grubu uygunluğu kişilerin etnik kökenine değişmektedir. Her geçen gün sayısı artan yaklaşık 21000 HLA doku grubu tanımlanmıştır. Bu kadar değişken bir doku grubu içerisinden hastaya uygun vericiyi bulabilmek için bankalardaki mevcut kök hücre bağışçı sayısının yüksek olması gerekmektedir. Bu amaçla öncelikle İstanbul Tıp Fakültesi öğrencileri olmak üzere diğer üniversite ve fakültelerdeki öğrencilere de kök hücre bağışçılığı hakkında bilgi vermek ve kök hücre bağışına teşvik etmek için gerekli organizasyonları gerçekleştirmek, bağışçı olmak isteyenleri İTF KİBANK’a yönlendirmeyi hedeflemekteyiz.
HEDEF
1.İki haftada bir toplanarak yapılan ve yapılacak programları tartışmak ,
2.Fakülte içi öğrenci seminerleri düzenlemek,
3.Fakülteler arası öğrenci kongreleri, şenlikleri vb. organizasyonlarda stand kurmak,
4.Kök hücre bağışçılığı hakkında bilgi verici broşürler, afişler hazırlamak,
5.Kulüp adına sosyal medya hesabı açarak kök hücre bağışçılığı farkındalığını artırmak,
6.Eylül’ün 3. Cumartesisi Dünya Donör Günü projelendirmesi ve etkinliğini hazırlamak,
7.İTF KİBANK gönüllü bağışçı sayısını artırmak,
8.Kök hücre bağışçılığı hakkında her türlü görsel, basılı ve yazılı yayın hazırlamak,
9.Kök hücre bağışçı kartı hazırlamak,
10.Örgün eğitim kurumlarına eğitim seminerleri düzenlemek,
11.Hasta yakınlarına eğitim seminerleri düzenlemek,
12.Sivil toplum örgütleri ile ortak projeler yürütmek.